Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

e-επικοινωνία (από την ομάδα Internet Genius)


Η ηλεκτρονική επικοινωνία είναι ένας νέος τρόπος επικοινώνιας μέσω διαδικτύου.Με την e-επικοινωνία μπορούμε να επικοινωνούμε άμεσα με κάποιον που βρίσκεται κοντά μας ή μακριά μας χωρίς μεγάλη χρέωση.Τέλος ηλεκτρονική επικοινωνία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες τη σύγχρονη και την ασύγχρονη.


Σύγχρονη: σύγχρονη επικοινωνία ονομάζουμε όταν η επικοινωνία γίνεται με δυο ή παραπάνω άτομα επικοινωνούν άμεσα



Ασύγχρονη:ασύγχρονη επικοινωνία ονομάζουμε όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω διαδικτυακών μηνηματών τα οποία δεν απαντούνται άμεσα αλλά μετά από κάμποση ώρα.



Μέσα:Facebook,Oovoo,Skype,Hangout,Viber,Messenger,E-mail,Twitter,Chatrooms



Πλεονεκτήματα:

  1. Άμεση επικοινωνία.
  2. Επικοινωνία χωρίς μεγάλη χρέωση όπως αυτής του τηλεφώνου.



Μειονεκτήματα:

1)Προβλήματα Υγείας

2)Απομονόνωνται στη οθόνη του υπολογιστή και δεν υπάρχει διαπροσωπική επικοινωνία



Ομάδα:Internet Genius

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Εμπνευσμένοι από τις δράσεις που έχουμε κάνει για το ασφαλές διαδίκτυο η ομάδα Routers σας παρουσιάζει το δικό της comic.

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Προβολή video Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού

Πριν από λίγες μέρες στο σχολείο μας ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης σχετικά με τη "Σχολική Βία" . Με αφορή αυτό παρακολουθήσαμε διάφορα βίντεο, προβληματιστήκαμε, συζητήσαμε και μοιραστήκαμε απόψεις, σκέψεις και προτάσεις σχετικά με το πρόβλημα αυτό. Η βία μέσα στο σχολείο έχει διάφορες μορφές και μπορεί να είναι άμεση ή έμμεση, λεκτική ή μη. Τα τελαυταία χρόνια έχει προστεθεί στη σχολική καθημερινότητα και μια άλλη μορφή λεκτικής βίας, τόσο ύπουλη και ανεξέλεγκτη που τα στατιστικά της σοκάρουν παγκοσμίως. Είναι η διαδικτυακή βία (cyberbullying) και σύμφωνα με τις έρευνες το 95% των νέων που κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων έχουν γίνει μάρτυρες βάναυσης συμπεριφοράς ενώ ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν απειληθεί ή υποστεί βία μέσω διαδικτύου (Facebook).  Με αφορμή τα βίντεο που παρακολουθήσαμε αποτυπώσαμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας σε έναν  ηλεκτρονικό πίνακα ανακοινώσεων. Πατείστε εδώ για να δείτε τα μυνήματά μας!





Πηγές:
-http://www.internetsafety101.org/cyberbullyingstatistics.htm
-http://mhbiacrete.blogspot.gr/p/blog-page_7429.html (videos)

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Τηλεδιάσκεψη του σχολείου μας με τον κ. Σφακιανάκη



Πριν λίγες εβδομάδες ο κύριος Σφακιανάκης μας μίλησε για την δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος. Απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών της Α’ Γυμνασίου και πρότεινε  τρόπους για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με τους κινδύνους που διατρέχουμε εμείς οι μαθητές όταν σερφάρουν στο διαδίκτυο. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι αφού λύθηκαν όλες οι απορίες και ενημερωθήκαμε για πιθανόν κινδύνους στο διαδίκτυο.

Παρακάτω ακολουθεί η σχετική συνέντευξη που πήραμε από τον κ. Σφακιανάκη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
(από την ομάδα Cool)



Μαθήτρια 1:
Γεια σας, είμαστε από την ομάδα του project «Αξιοποιώ το διαδίκτυο και θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πως μπορούμε να κατεβάσουμε δωρεάν παιχνίδια με έναν ασφαλή τρόπο.
κ. Σφακιανάκης:
Εάν θέλετε να κατεβάσετε δωρεάν παιχνίδια, εμείς δεν μπορούμε να σας πούμε με ποιο τρόπο θα το κάνετε. Εάν έχετε ΚΑΛΑ λογισμικά, antivirus και εργαλεία που μπορούν να ανιχνεύουν τους ιούς, τότε μπορείτε να τα κατεβάζετε με ασφάλεια. Όμως, τα παιχνίδια αυτά που είναι δωρεάν, κρύβουν κινδύνους, κρύβουν πολλούς ιούς μέσα τους, οι οποίοι οι πιο πολλοί είναι μη ανιχνεύσιμοι , δηλαδή, δεν είναι έτοιμα τα λογισμικά αυτά που έχουμε για να δράσουν. Με λίγα λόγια, είναι κάπως επικίνδυνα τα δωρεάν παιχνίδια. Δεν προστατεύουν στον υπολογιστή.
Μαθήτρια 2:
Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσουμε πώς μπορούμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να μας υποκλέψουν τα προσωπικά μας στοιχεία στο διαδίκτυο.
κ. Σφακιανάκης:
Ο μόνος λόγος για να μην χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά σου δεδομένα στο διαδίκτυο είναι να έχεις ψευδώνυμο. Σε καλύπτει σε όλα. Το όνομά σου στο Facebook (να το έχεις γραμμένο) είναι επικίνδυνο. Γιατί ό,τι λες με το όνομά σου, καταγράφεται στο όνομά σου. Όταν μεθαύριο θα πας να δώσεις ένα βιογραφικό αν έχεις γράψει κάτι θα φανεί.
Μαθητής 3:
Γεια σας. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε πώς ξέρουμε ότι ένα site είναι ασφαλές.
κ. Σφακιανάκης:
Να ξέρετε κάτι. Υπάρχει κάποια επισήμανση στα sites που μπαίνει κανείς με ασφαλή τρόπο.  Και μαυτόν τον τρόπο να ξέρετε κάτι, ότι καλό είναι να πηγαίνετε σε sites τα οποία γνωρίζετε και σε sites τα οποία είναι αναγνωρίσιμα. Η εμπειρία σου δείχνει και πού θα πας. Με απλά λόγια, κανείς δεν μπορεί να σου διασφαλίσει ότι το site που θα πάς είναι και ασφαλές.
Μαθητής 4
Γεια σας. Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε τι μπορούμε να κάνουμε αν κάποιος άγνωστος μας απειλεί μέσω internet ή χρησιμοποιεί το όνομά μας ή τη φωτογραφία μας.
κ. Σφακιανάκης
Εάν κάποιος χρησιμοποιεί το δικό σου όνομα και τη φωτογραφία σου θα πρέπει να κάνεις report (=αναφορά) κάτω από το προφίλ, να δηλώσεις αυτός ότι χρησιμοποιεί το όνομά σου.. Η αστυνομία δεν κάνει καμία ενέργεια στα προφίλ αυτά. Δε έχει δικαίωμα να κάνει κάποια ενέργεια. Σου δείχνει τον τρόπο για να ξέρεις τι να κάνεις.
Μαθητέσ
Σας ευχαριστούμε πολύ.